Direktlänk till inlägg 5 november 2006

Mer om mördarhundar

Av La Famiglia - 5 november 2006 09:09

Filifjonkan har en poäng i kommentaren till mitt förra inlägg om hundar. Även om pitbull inte finns som ras så äter den folk. Så i någon mån finns den. Och framför allt är den ett problem. Dessutom är det ingen sund ras. Jag tror att sådana hundar mår väldigt dåligt, framför allt av stress. Att förbjuda den i Sverige, är helt Ok för mig. Vi har redan förbud mot hundraser som är korsningar mellan hund och varg.Sen har Filifjonkan en poäng till. Hundägandet har gått för långt, hundar är idag statusprylar. Men jag tror att statushundarna är dom löjliga små råttorna som kyndologerna envist kallar hundar; tjivavva, pekineser och allt vad de heter. Men förutom statuspryl kan hundar också fungera som en bil (dvs förlängning av mannens ja-ni-vet-vad); den används för att försöka stärka en mans dåliga självförtroende. Och då blir det farligt. Och den tredje poängen går också till Filifjonkan; att skaffa en hund som man inte kan ge ett värdigt liv är direkt olämpligt, och det kan mycket väl ge upphov till beteenden likt det hos den rottis som skalperade grannfrun. Men den sista poängen går till La Familia. Att ha hund i lägenhet är svårt men inte omöjligt. Och bara för att ytterligare belysa att världen inte är varken svart eller vit, låt mig säga att det i vissa fall kan vara bättre för hunden att bo i lägenhet än på en gård ute på landet. Om hunden bor i lägenhet hos en hundägare som verkligen älskar sin hund, aktiverar hon den så som den rasen ska aktiveras. Och en rätt aktiverad hund mår alltid bra. En hund som bor på en gård på landet kanske visserligen får springa lös, men om den aldrig blir aktiverad får den ett mycket tråkigare liv. Men generellt sätt har Filifjonkan naturligtvis rätt. En rottis som bor i lägenhet, får vara ensam hela dagarna, den enda aktivering den utsätts för på helgerna är brottning och dragkamp med husse och apportering med lillhusse, är en katastrof, både för sig själv och omgivningen. Nog om detta (fan vad det är lätt att fara ut i långa inlägg om någont som jag faktiskt egentligen inte vet speciellt mycket om. Innan vi skaffade hund och framför allt innnan jag hade läst en massa hundböcker hade jag utan kommentar viftat med den berömda hålla-med-flaggan till Filifjonkans inlägg, men det senaste halvåret har jag återigen insett att allt inte är svart eller vitt. Och just hundägandet verkar vara oerhört grått.)MEN aggresiva hundar är ett allvarligt problem; frågan är bara hur man kommer till rätta med det.

 
 
Filifjonkan säger

Filifjonkan säger

5 november 2006 10:22

Tackar för det nyanserade inlägget mycket bra klargjort du har rätt i mångt och mycket om glad hund eller hund som har tråkigt, Det kan jag hålla med om och att det är de mindre modellerna som oftast är någon statusgrej. Men som du sa den som används som förlängning av männenes "tingeling" den är ett farligt innehav.Hund skall man ha för man vill och har tid och kan älska den som en familjemedlem samt att man har råd. Det kostar en del med vetrinärbesök och rätt mat och andra saker en hund behöver. Hm.. Detta gäller ju naturligtvis även katter i viss mån.

http://filifjonkan-se

 
Fru Fundersam

Fru Fundersam

5 november 2006 13:22

Fru Fundersam gillar din rad som lyder: "det senaste halvåret har jag återigen insett att allt inte är svart eller vitt". Är det den insikten man får om man skaffar hund? ;-)

http://frufundersam.bloggagratis.se

 
Ingen bild

La Familia

5 november 2006 15:46

När jag var 15 år var jag övertygad om att allt var svart eller vitt. Ond eller god, precis som i sagorna. Jag var politiskt aktiv och hade lösningen på världsproblemen. Men allt eftersom tiden går inser jag mer och mer att man inte ska tro på sagorna. Men min insikt senaste halvåret gäller alltså bara hundar. Inom andra områden har jag redan insett komplexiteten. Och så finns det säkert andra områden där jag fortfarande tror att allt är svart eller vitt. Men dessa områden minskar i antal allt eftersom åren går.

 
Ingen bild

vem annasvar

11 november 2006 10:53

vem annsvar ska det vara att svenskakennel klubben eller jord bruksverket med sin riktlinjer hur aveln ska bedrivars.
Men jag annser att det är den enskilda upfödaren som ska ha det,för ha bättre koll på sina köpre vilka dom är,och vilka kunskaper om rasen.Tyvär är det i många fall att handlar om okunskap om rasen man ska ha,,hur man fotstarar..Och det är synd att dom seroösa upfödarna ska komma i kläm av dom oseriösa..

 
Ingen bild

La Familia

13 november 2006 07:48

"vem annasvar" jag förstår inte riktigt vad du menar. Så som det är idag finns det ju lagstiftningar kring hundavel, och då är det ju ett myndighetsansvar att både skapa lagarna och se till att de efterlevs. Sedan är ju Kennelklubben en intresseorganisation som har vissa syften. Och kennelklubben kan ju, om dess medlemmar så tycker, utöva viss påverkan på hur aveln bedrivs, genom att ställa villkor för att en hund ska få registreras hos kennelklubben. Men det finns ju inget tvingande i det, eftersom registrering hos dem är helt frivilligt.

Oseriösa uppfödare, som avlar på "dåliga djur" (dåliga i form av mental och i viss mån fysisk hälsa) kan man inte göra mycket åt, så länge de följer lagen. Möjligen kan de seriösa uppfödarna tillsammans med rasklubben och kennelklubben försöka sprida kunskap om rasen, så att köpare inser vilka uppfödare de inte bör köpa av. Och slutligen oseriösa hundägare, tja, jag vet inte. I viss mån är återigen kunskapsspridning ett sätt att komma till rätta med det. De hundägare som vill, men inte vet hur man uppfostrar en hund är ju nåbara den vägen. Men slutligen, de som vill ha en hund för att få respekt är oerhört svåra att komma åt. Man kan egentligen bara hoppas att uppfödarna inte säljer till sådana personer.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av La Famiglia - 6 juni 2008 17:58

I någon slags miljömedvetenhetsanda talas det alltmer om hur fel det är att transportera mineralvatten långa sträckor när vi har så gott kranvatten i Sverige. Vi som älskar ramlösa, loka, etc framställs allmer som riktiga miljöbovar. Och i en förläng...

Av La Famiglia - 2 april 2008 22:46

I går på första april hade denna avdankade blogg 700 besökare. Det är ju inte vettigt....

Av La Famiglia - 4 mars 2008 23:13

Men hallå asså. Det senaste inlägget på denna blogg skrev jag sista december förra året, och sedan dess har jag en ny blogg.  Men vad kommer det sig att denna blogg fortfarande har en jävla massa besökare? Bloggen ligger ju idag för tusan på 14 plats...

Av La Famiglia - 31 december 2007 23:59

Som sagt, från och med nu flyttar jag till annan adress. http://hundblues.blogspot.com   Ni är välkomna dit om ni vill föjla mig under 2008 (och kanske även längre)   ...

Av La Famiglia - 31 december 2007 23:58

Nyårsafton, årets sista och mest spännande dag för alla hundägare. (Det är väl i och för sig årets sista dag för rätt många människor.) Dagen började med en tvåtimmarspromenad på golfbanan, och nog fan var det folk ute och spelade golf idag också. De...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
<<< November 2006 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards